Lexikon


1D: A vonalkódoknak két fő típusa létezik, az 1 dimenziós (1D) és 2 dimenziós (2D) vonalkódok. A két típus közötti fő különbség a formátumukban és az általuk tárolható információk mennyiségében lakozik. Mindkét típusnak vannak előnye és hátrányai egyaránt, így nagyon fontos, hogy a felhasználási területnek leginkább megfelelő típust alkalmazzuk. A lineáris, vagy 1D vonalkódok jelenleg a legelterjedtebbek, szinte mindenkinek ezek jutnak először eszébe a vonalkód szó hallatán. A különböző vastagságú függőleges sötét vonalak és világos közök meghatározott váltakozása fejezi ki az információt a leolvasók számára. Minél több információt szeretnénk 1D vonalkódban eltárolni, annál hosszabb kódokra van szükségünk. Az 1 dimenziós vonalkódok olvasására a lézeres vonalkód-olvasók a legelterjedtebbek. Vörös fényű lézerdiódával világítják meg a vonalkódot, majd a visszaverődő fény intenzitása alapján azonosítják a fekete vonalakat és a fehér hézagokat a vonalkódban. A lézer szkennerek rendkívül gyorsan és könnyedén olvassák az 1D vonalkódokat akár nagyobb távolságról is, kedvező üzemeltetési és bekerülési költségek mellett, így nem véletlen, hogy a nagy forgalmat bonyolító üzletekben szinte csak velük találkozhatunk.

2D: A vonalkódoknak két fő típusa létezik, az 1 dimenziós (1D) és 2 dimenziós (2D) vonalkódok. A két típus közötti fő különbség a formátumukban és az általuk tárolható információk mennyiségében lakozik. Mindkét típusnak vannak előnye és hátrányai egyaránt, így nagyon fontos, hogy a felhasználási területnek leginkább megfelelő típust alkalmazzuk. A kétdimenziós vonalkódok jóval nagyobb információmennyiség megjelenítésére képesek, mint az 1D kódok. Az adatok megjelenítésére különböző geometriai formákat használnak, amelyek több irányból is könnyedén leolvashatóak. Míg az 1D vonalkódok csak vízszintesen, addig a 2D vonalkódok vízszintesen és függőlegesen is képesek információt tárolni. A 2D vonalkódok legelterjedtebb típusa a QR kód. Használják az iparban, logisztikában, de igazi népszerűségét a marketing alkalmazásokban, és a mobiltelefonos megoldásokban érte el. Sajátosságai miatt alkalmas postai címek, telefonszámok, internetcímek, sőt akár GPS koordináták tárolására is.

3 Green Light: 3GL™ technológia, a sikeres olvasások visszaigazolására szolgál. Így nemcsak a kódon megjelenő „GreenSpot”, hanem további két, az olvasó tetején és végén elhelyezett LED fény is jelzi a szkennelés sikerességét.

802.11: az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány (IEEE 802.11) népszerű neve. Egy 2G és egy 5G jellel lefedett területen a 2G(b/g/n) hatótávolsága többszöröse az 5G (ac) hatótávolságának. Ugyanakkor az 5 Ghz sebességét tekintve többszöröse a 2,4 Ghz-es wifinek, így belső hálózati kommunikációra (wireless kapcsolat telefon és gép között) az 5 Ghz-es sávszélességet érdemes használni.

802.11a: 5 GHz-es frekvenciasávban működő eszközök; előnye a nagy távolság és sávszélesség, viszont jellemzően csak pont-pont kapcsolatra használják és az ehhez használható eszközök általában drágábbak. Különösen fontos az optikai rálátás a két pont között.

802.11b: 2,4 GHz-es tartományban működő eszközök; hatótávolsága a terepviszonyoktól függően széles skálán mozoghat, lényegesen kisebb, mint a 802.11a, pont-multipont kapcsolatoknál 1 km-es sugarú körön belülre szokták tervezni. Átviteli sebessége max. 11 Mbit/s

802.11g: 2,4 GHz-en működő eszközök, a 802.11b-vel sok tekintetben megegyezik, a routerek nagy része mindkettőt támogatja. Előnye, hogy nagyobb sávszélességet képes átvinni, hátránya pedig, hogy a távolság növekedésével lényegesen romlik a hatásfoka és érzékenyebb az interferenciára. Átviteli sebessége max. 54 Mbit/s.

Adatgyűjtő: Az adatgyűjtő feladata, hogy a vonalkódban tárolt információt (karaktersort, képet, stb.) optikai módszerrel leolvassa, értelmezze, amit típusától függően adatbázisba rendez (off-line), vagy azonnal továbbít (on-line), illetve lekérdezéseket tesz a kiszolgáló rendszer felé. Az adatgyűjtőnek az olvasó része ugyanolyan "input", tehát adatbeviteli eszköznek tekinthető, mint a számítógép billentyűzete vagy az egér. A kódok  azonosításáig a adatgyűjtő nem sokban különbözik egy normál vonalkódolvasótól. A különbség az, hogy a rögzített adathalmazzal a mobil terminálon a szoftvertől függően különböző feladatokat tudunk elvégezni - pl. leltározás, bevételezés, kiadás, rendelés rögzítés, számlázás stb.

Akkumulátor mentes: vezeték nélküli eszközöknél, amelyek akkumulátor nélkül, egy speciális kondenzátor biztosítja a működéshez szükséges áramforrást, nevezzük akkumulátor mentes eszközöknek.

Alfanumerikus/QWERTY: Ebbe a csoportba tartoznak az írógépen is megtalálható billentyűk, amelyekkel szöveget (erre utal az alfa szó) és számjegyeket (erre utal a numerikus szó) is be tudunk gépelni.

Area-imager: Az imager olvasófejjel ellátott mobil terminálok tulajdonképpen egyszerűbb videokamerák, amelyek képként olvassák le a vonalkódot, amit egy belső szoftver segítségével értelmeznek. Az imager adatgyűjtők többségével akár fényképet is készíthetünk (pl. sérült szállítmányról, dokumentumról stb.). Nagy előnyük, hogy kiválóan olvassák a nagyon rossz minőségű, sérült, elmaszatolódott kódokat is, ezért gyakran alkalmazzák őket rossz minőségű egydimenziós kódok olvasására is. A technológia összetettsége miatt az imager adatgyűjtők általában drágábbak, mint a lézeres vagy ccd-s eszközök.

Batch mód: A batch, vagy kötegelt feldolgozás esetén az operációs rendszer egymástól független munkák végrehajtására vonatkozó igényeket fogad és ezekből olyan kötegeket (batch) hoz létre, amelyeket bizonyos feltételeknek megfelelően egymást követően, egyenként hajt végre

Belépő szintű: A legkedvezőbb áru adatgyűjtők, melyek költséghatékony megoldást jelentenek az egyszerűbb leltári folyamatokhoz. Használatukkal jelentősen gyorsíthatóak és pontosabbá tehetők a leltározási folyamatok. A vonalkódok leolvasásával kizárhatjuk a felhasználói tévedés lehetőségét.
A belépő szintű adatgyűjtők on-line kommunikációra (Wi-Fi, Bluetooth, stb.) nem alkalmasak, az adatgyűjtési feladat végeztével kábelen vagy dokkolón keresztül tölthető át az adathalmaz a számítógépre. Ezek a készülékek kijelző nélküliek vagy karakteres kijelzővel rendelkeznek.

CCD: A CCD olvasófejben sorban elhelyezett kicsi fényérzékelők találhatóak. Az ilyen olvasási technológiát használó adatgyűjtőkre jellemző, hogy általában kisebb méretű kódokat tudnak leolvasni kisebb távolságból. A kód nem helyezkedhet el túlságosan görbült felületen, sík felületen azonban tökéletes olvasást tesz lehetővé.

CMOS: A CMOS egy digitális integrált áramkör építési technológia, neve az angol kifejezésből származik: Complementary Metal-Oxide Semiconductor, jelentése: komplementer fém-oxid félvezető.

CO2 lézerjelölő: Napjainkban az iparban legelterjedtebb CO2 lézer egy folytonos gázlézer. A lézergépben található a rezonátor, melyben a közeg jellemzően nitrogén, széndioxid, hélium és hidrogén. Ezt a közeget nagyfeszültségű árammal gerjesztik, és a jelenlévő nitrogénnek köszönhetően lézerfény keletkezik. A közegből egy félig áteresztő tükrön keresztül lép ki a keletkezett nyaláb. A vágás helyére speciális tükrök és lencsék vezetik a nyalábot. A lézerfény keletkezése során hő fejlődik, ezért a rezonátor és a közeg hűtéséről, valamint a “fáradt” aktív közeg cseréjéről folyamatosan gondoskodni kell. A CO2 lézerrel előállított lézerfény hullámhossza körülbelül 10 mikrométer.

CPCL: Camero Printer Command Language programozási nyelv

Datalogic Aladdin: Datalogic eszközöknél teljes körű konfigurálást a Datalogic Aladdin szoftveren keresztül végezhetünk könnyedén, egy jól kezelhető felhasználóbarát felületen.

Datalogic Lighter Suite: Szoftvercsomag, lézerjelölőkhöz, teljes támogatást nyújt az eszköz konfiguráláshoz, beállításához.

Digimarc: Emberi szem számára láthatatlan jelölési típus (vízjel), általában a jelölt tárgy teljes felületén helyezkedik el.

Direct Protocol: Programnyelv, kifejezetten Intermec nyomtatókhoz. Segítségével előre definiált elrendezéseket és változó adatokat kombinálhatunk a címkék létrehozásához.

Dokkolóbázis: Egyszerűsített módon biztosítja az eszköz csatlakoztatását az egyéb perifériákhoz, pl.: mobil adatgyűjtő esetében a PC és adatgyűjtő közti kommunikációt biztosítja.

DPI: A nyomtatók pontsűrűségének, felbontásának meghatározására szolgáló mértékegység, az egy hüvelykre (azaz 25,4 mm-re) eső képpontok, illetve képelemek (pixelek) számát adja meg.

DPM: Direct Part Marking - Közvetlen alkatrész jelölés. A felületre való közvetlen előállítás miatt biztos, hogy a termék életút végéig jelen lesz az azonosítószám. További előnye, hogy olyan esetekben is alkalmazható, ahol eddig nem állt rendelkezésre megoldás pl.: nagy hőmérsékletű kezelésnek vagy deformáló hatásnak kitett felületeken.

EAS: Enterprise Application Suite, az olyan ERP rendszerek új megnevezése, ahol a program felhasználói felülete webböngészőn keresztül érhető el.

ESD: Elektrosztatikus kisülés. Az elektronikai eszközök és alkatrészek rendkívül érzékenyek az elektrosztatikus kisülésre, így a gyártás, szállítás és javítás során kiemelten fontos az antisztatikus anyagok és az ESD védett környezet biztosítása.

Fiber lézerjelölő: Szilárdtest lézer. A gerjesztést nem nagyfeszültségű árammal, hanem diódák által kibocsátott fénnyel végzik. Nem igényel sugárkamrát, érzékeny tükröket (nincs szervizköltség). A lézervágáshoz használt fénynyalábot optikai szálon vezetik a vágás helyére.

Fix telepítésű: Adott helyhez rögzített, nem elmozdítható.

GPIO: General Purpose Input Output - Szabadon programozható digitális be/kivezetés.

Green Spot: Datalogic olvasókban egy úgynevezett "zöld pötty", jelzi a sikeres leolvasást. Kiválóan alkalmazható olyan területeken, ahol a kezelő nem tud, vagy nem használhat hangjelzést.

GSM: Mobileszközök által használt, globális, vezetéknélküli, mobilkommunikációs rendszer, illetve szabvány.

Hard TAG: Kemény tokozású, viszontagságos körülményeknek ellenálló tag.

Hőnyomtatás: A nyomatot a hordozón termodinamikus hatások segítségével előállító nyomtatási technológia. A hőnyomtatók üzemeltetéséhez általában speciális papírra van szükség.

HSPA+: A HSPA+ egy mobilkommunikációs protokoll, tükörfordításban „nagysebességű csomagletöltési hozzáférés”, amelyet világszerte használnak mobil internet, illetve egyéb nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások kiszolgálására. A HSPA+ használatával 42.2 Mbit/s maximális adatletöltési sebesség érhető el. A 3G technológián alapul.

Icon interfész: Ez egy népszerű, 24-bit 96/192 kHz felbontású, 2 ki- és 2 bemenettel rendelkező audio interfész

IP védettség: A berendezések por és víz elleni védettségét jellemző IP védettség jelölésének módja az MSZ EN 60529 (Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok) szabványon alapszik. A szabvány szerint az IP (Ingression Protection) besorolás első számjegye a szilárd testek (por), míg a második a víz behatolása elleni védettség szintjét jelöli. Az IP védettség első számjegye az érintésvédelem mértékét is jelzi.

Kapacitív: A mobil eszközök érintőképernyőjének egyik, modernebb változata a kapacitív paneles képernyő, az emberi ujjat érzékeli. A kijelzőt takaró plexi vagy üveglap alatt egy rácsos szerkezetű vezető réteget helyeznek el, mely egy elektromos mezőt alakít ki maga fölött. Mikor ujjunkkal hozzáértünk a kijelzőhöz, gyakorlatilag töltést vezetünk el ettől a tértől, melynek pozícióját a készülék szintén képes érzékelni.

Kiosk: Kiskereskedelmi tranzakció, vásárlás/eladás esetén: A kioszk jelen szövegkörnyezetben egy különálló, önkiszolgáló bizonylat- vagy jegykiadó automata, amely számos funkciót tölthet be: lehet ATM, amely egy pénzügyi tranzakciót követően bizonylatot nyomtat, lehet sorszámkérő állvány egy váróteremben, hivatalban vagy ügyfélszolgálaton, lehet parkolójegy vagy menetjegy automata, vagy akár reptéri online check-in rendszer.

Kontaktmentes: Azt jelenti, hogy a folyamat során semmilyen fizikai kontaktust nem kell igénybe venni, és semmit sem kell átadni, illetve átvenni.

Laser Greenspot: Helyes olvasást visszajelző zöld pont, A Datalogic srl szabadalma. Egy programozható vizuális indikátor, azonnali látható igazolás közvetlenül a kódon vagy kijelölt munkaterületen.

Lézeres olvasó: Ezek az olvasók fényforrásként lézersugarat használnak, valamint egy mozgó tükröt vagy forgó prizmát alkalmaznak a fénysugár pásztázásához a vonalkódon. Az általános felhasználású lézeres olvasók 10-60 cm-es távolságból olvasnak, csak 1 dimenziós vonalkódok (EAN13, EAN128, stb.) olvasására alkalmasak.

Linear imager: A linear imager olvasók, csak 1 dimenziós vonalkódok (EAN13, EAN128, stb.) olvasására alkalmasak. A CCD vonalkódolvasó az olvasófejben elhelyezett LED fényérzékelőkkel képet készít a kódról, melyet dekódolva nyeri ki a tárolt információt.

Link-OS: A Link-OS a Zebra nyomtatók innovatív operációs rendszere, amelyet intelligens alkalmazások támogatnak. A Link-OS lehetővé teszi, hogy egy pontból hatékonyan kezeljük és menedzseljük mobil és asztali nyomtatóinkat és azok használatát. A több platformon futó alkalmazások fejlesztése egyszerűsödik, és zökkenőmentesen tudjuk nyomtatóinkat felhőben futó alkalmazásokból vezérelni. Lehetőséget ad a Link-OS arra is, hogy ERP rendszerbe integráljuk a berendezést az alkalmazással együtt.

LOT: A termékek azon csoportját jelöli, melyek adott időben, adott gyártósoron, azonos eljárással készültek és ennek következtében megegyező tulajdonsággal rendelkeznek. Kulcsfontosságú szerepet játszik a termékek nyomon követésében.

LowEnergy Bluetooth: A Bluetooth Low Energy (BLE) protokollt kifejezetten a kis energiafelhasználású eszközök, tipikusan szenzorok és egyéb IoT-eszközök kommunikációjára optimalizálták. GFSK-modulációt és adaptív frekvenciaugratást használ, az áthidalható távolság 10-100 méter között van, a maximum átviteli sebesség pedig 125 kbit/s és 2 Mbit/s között mozog. A BLE-eszközök maximális adóteljesítménye 1 mW és 100 mW között mozog. Az alacsony energiafogyasztást azzal érik el, hogy a BLE-eszközök az idő nagy részében alvó állapotban vannak, hiszen egy kapcsolat hossza tipikusan csak néhány milliszekundum, ellentétben a hagyományos Bluetooth megszokott 100 ms körüli kapcsolataival. A szenzorok által küldendő kis adatmennyiségekhez azonban ezek a rövid kapcsolatok is elegendőek.

MIMO WLAN: A Wi-Fi hálózatok átviteli sebességét és hatótávolságát megnövelő technológia A szokásos egyetlen jel duplázása vagy erősítése helyett több, különálló jelet alkalmaznak, azaz egyszerre több hálózati kapcsolat épül ki az adó és a vevő között. Mivel teljesen elkülönülő jelekről van szó, kevésbé zavarják egymást, és jelentősen megnövekszik a hasznos sávszélesség. Az eljárás becsületes neve MIMO (Multiple Input, Multiple Output).

Multi-touch: A multi-touch kifejezés a számítástechnikában egy felületnek azt a képességét jelzi, hogy az felismer egynél vagy kettőnél több érintést a felületen.Ezt a képességet olyan funkciókra lehet használni, mint a kétujjas zoomolás vagy egyes programok elindítása, amelyekhez megelőzőleg hozzárendelték ezeket a mozdulatokat.

NFC: Az NFC egy olyan technológia, amely gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé 4 cm-en belül. Számos tablet támogatja már, mivel a kis távolság miatt biztonságos, és nem igényel azonosítást. A kapcsolat ezért automatikus és rendkívül gyors. Az NFC-nek kevesebb, mint 100 ms elegendő, a Bluetooth 4 viszont sokkal hosszabb időt igényel a csatlakozáshoz.

Numerikus: számbeli, szám szerinti; számszerű; számjegyes vezérlésű

Nyomtatási nyelv: A Printer Control Language vagy rövidítve PCL egy széles körben használt nyomtatási nyelv. A PCL eszközfüggő, ami azt jelenti, hogy meghajtó programjai vezérlik a hardvert a nyomtatott adatok egy részének (általában a grafikus adatoknak, mint amilyenek a kitöltött területek vagy a fontok) az előállításakor. Mivel a nyomtató állítja elő és dolgozza föl a lap adatait, a feladatot viszonylag gyorsan feldolgozza. Ugyanakkor az egyes nyomtatók nem feltétlenül azonos módon végzik el ezeket a feladatokat, így az eredmény típusonként kissé eltérő is lehet. Professzionális munkára csekély hordozhatósága miatt kevésbé alkalmas. Jellemzően az olcsóbb, egyszerűbb nyomtatók támogatják.

OCR: Az optikai szövegfelismerés (OCR) egy olyan technológia, amely lehetővé teszi képek, szkennelt vagy digitálisan fotózott dokumentumok és a PDF fájlok szerkeszthető és szövegesen kereshető formába átalakítását. Az így kapott anyag szerkeszthető, kivágható, kereshető és archiválható.

OEM: Az OEM (Original Equipment Manufacturer) ha valaki OEM terméket vásárol, akkor az azt jelenti, hogy gyári csomagolás nélküli termékről van szó.

Omnidirekcionális: CCD technológiát használó modellek különböző irányú görbe és egyenes lézersugarakat egyaránt használó olvasók. bármilyen szögből odatarthatjuk a hordozót, képes lesz értelmezni a vonalkódokat.Az omnidirekciónális olvasók nagy előnye még, hogy a többi olvasónál könnyebben boldogulnak a sérült, vagy nehezen olvasható kódokkal.

PDA: A PDA az angol personal digital assistant rövidítése, magyarul személyes digitális asszisztens, – másként kéziszámítógép vagy zsebszámítógép – egy kisméretű mobil eszköz, zsebben hordozható számítógép, adatgyűjtésre, adatok tárolására és egyszerűbb feldolgozására szolgál.

Peel: Nyomtatóknál használatos opció, mely a kiadott címkét már úgy adja kinyomtatva, hogy le van választva a hordozóról és már csak fel kell ragasztani a felületre.

Plug-and-play: Számítógépek önműködő tartozék-felismerése (nyomtató, lapolvasó stb.) és azok konfigurálása. Windows típusú operációs rendszereknél vezették be először; ezek 'tartozékkönyvtárral' rendelkeznek, a csatolt tartozékokat maguk felismerik és létrehozzák a működéséhez szükséges feltételeket. Kézi beállításokra tehát, a tartozék konfigurálására nincs szükség.

POS: A POS terminálok (Point of Sale-Terminals): az üzletekben és egyéb árusítóhelyeken felszerelt kártyaleolvasó eszközök, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára a kártyás fizetési módot.

Power Precision: A PowerPrecision akkumulátorok intelligens, kényelmes és rugalmas eszközinformációkat kínálnak az egyes eszközökön használt akkumulátor azonosításához. Kövesse nyomon az összes fogyasztott töltési ciklust, hogy megjósolja az akkumulátor élettartamát, és meghatározza, hogy mikor kell cserélni.

Prezentációs üzemmód: A bemutató üzemmód bekapcsolt állapotában a Windows automatikusan elnémítja az összes figyelmeztetést és értesítést.

Print DNA: A nyomtatott DNS az a genetikai kód, amely átalakítja a nyomtatókat üzleti alapú képességekkel. Az innovatív alkalmazások, segédprogramok és a fejlesztői eszközök egyedülálló kombinációja nagy teljesítményű, távolról kezelhető nyomtatókat hoz létre, amelyek könnyen integrálhatók és biztonságosak, biztosítva, hogy a Zebra Link-OS nyomtatók belülről kiváló nyomtatási élményt nyújtsanak.

PRZM Intelligent Imaging: Olyan feldolgozási sebességet, távolságot és hatékonyságot kap, amely felülmúlja a versenyt. Ez a PRZM Intelligens Képalkotó Platform páratlan ereje. távolabbi, gyorsabb, intelligensebb képalkotás, amely növelheti a termelékenységet, csökkentheti a kiadásokat és örökre megváltoztathatja a felhasználói élményt.

Rewind: Újra tekercsel, átteker, áttekercsel, átcsévél, visszaforgat. Címkenyomtatóknál alkalmazható opció, mely a kinyomtatott címkét újra tekercseli automatikusan vagy a leválasztott hordozót feltekeri.

Rezisztív: A rezisztív érintőképernyő több rétegből áll, amelyek közül a legfontosabb két vékony, átlátszó, elektromosan ellenálló réteg, amelyeket vékony tér választ el egymástól. Ezek a rétegek egymással szemben egy vékony rést tartalmaznak. A felső képernyő (a megérintett képernyő) belső felületén bevonattal rendelkezik. Alatta van egy hasonló ellenálló réteg melynek a felső része rendelkezik bevonattal. Az egyik réteg a képernyő oldalaival van összekötve, a másik felső és alsó részén. Az egyik rétegre feszültséget adnak, a másik pedig érzékeli. Amikor egy tárgy, például egy ujjhegy vagy érintőceruza lenyomódik a külső felületre, a két réteg érintkezik ezen a ponton: A panel ezután feszültség-elosztó párként viselkedik, egy tengelyre egyszerre. Az egyes rétegek közötti gyors váltással leolvasható a képernyőn lévő nyomáspont helyzete. A rezisztív érintő képernyő használható kesztyűben vagy egyéb más elektromos szigetelő anyaggal (egyszerű műanyag érintő toll).

RFID: A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) elektromágneses mezők segítségével automatikusan azonosítja és nyomon követi a termékhez, objektumokhoz csatolt címkéket. Az RFID címke egy apró rádió transzponderből (jeladóból) áll. Az RFID címke jeladását egy közeli RFID-olvasó eszköz elektromágneses impulzusa váltja ki, melyre a jeladó a címkén tárolt digitális adatait továbbítja az olvasóhoz. Kétféle típus létezik. A passzív címkék energiáját az RFID-olvasó rádióhullámai szolgáltatják. Az aktív címkéket akkumulátor táplálja, és így nagyobb távolságban olvashatók az RFID-olvasóval. Az RFID technológia főbb előnye a vonalkóddal szemben, hogy nem kell közvetlenül rálátni az olvasáshoz, valamint tömegesen is olvashatóak például kapun áthaladva.

RFID inlay: Az RFID inlay az RFID címke intelligens része. Az inlay magában foglalja a chipet és az alumínium, réz vagy ezüst antennát amely egy műanyag (PET - polietilén-tereftalát) réteghez van rögzítve. A chip és antenna kombinációt tartalmazó inlay lehet un. „dry” (száraz), mely ragasztó felület nélküli, vagy „wet” (nedves), mely ragasztóval rendelkezik, így egy felületre önmagában felvihető. Az RFID inlay önállóan is használható, de a címkegyártók a címke hátoldalára illesztik, és RFID nyomtatóval nyomtatják és kódolják.

RTC: A valós idejű óra (Real Time Clock), mely biztosítja az eszközök áramellátás nélkül az idő múlásának követését. Számítógépekben, adatgyűjtőkben ez alap jellemző, de nyomtatókban opcionális kiegészítő lehet melyet lejárati idő vagy pontos dátum nyomtatására használunk.

Sled: Az Apple iPhone® és iPod touch® készülékekhez elérhető intelligens tok, mely vonalkód olvasóval rendelkezik és átalakítja az Apple® eszközöket vállalati felhasználásra alkalmas készülékké. Nagyobb leejtés tűrés, kivehető és külön tölthető akkumulátor mely az Apple® eszköznek is biztosít energiát, valamint opcionális mágnes-csík olvasó mely bankkártyás fizetésre használható, teljes értékű vállalati adatgyűjtővé változtatja az Apple® eszközt.

SoftSpot: A Datalogic megoldása adatgyűjtőkön a még kényelmesebb vonalkód olvasáshoz. A Datalogic adatgyűjtő készüléken a vonalkód olvasáshoz a fizikai gombok mellett a képernyőre is helyezhető virtuális nyomógomb (SoftSpot), mely az aktuális alkalmazás felett jelenik meg és megnyomásával a vonalkód olvasás kezdeményezhető.

STAR Cordless System: A Datalogic keskenysávú (433MHz) frekvencián alapuló vezeték nélküli megoldása. Segítségével kiépíthető a WIFI hálózattól függetlenül üzemelő hálózat, melyben a Datalogic vezeték nélküli vonalkód olvasók az olvasott vonalkódot továbbíthatják a számítógép felé.

Thermal transzfer: Nyomtatási eljárás, mellyel a nem hőérzékeny alapanyagra (papír, műanyag, fémgőzölt, textil) festékszalag közbeiktatásával időtálló nyomat állítható elő hőnyomtatóval. A hőfej és a címke közé festékszalagot helyezünk, mely együtt mozog a címkével és a hőfej a festékszalaggal közvetlenül érintkezve a hő hatására átadja a festéket a címkének.

UHF RFID: Az RFID technológia az iparban leginkább elterjedt frekvenciája (Ultra High Frequency), mely az európai szabályozásnak megfelelően 865-868MHz-et jelent. AZ UHF technológiát alkalmazó rendszerek általában nagyobb távolságból (2-5 méter) képesek leolvasni a címkéket vagy kemény burkolatú TAG-eket.

UNICODE: A Unicode a különböző írásrendszerek egységes kódolását és használatát leíró nemzetközi számítástechnikai iparági szabvány. A Unicode szövegeket különböző karakterkódolással tárolhatjuk. A Unicode szabvány meghatározza az UTF-8, UTF-16 és az UTF-32 karakterkódolást, és számos más kódolás is használatban van. A leggyakrabban használt kódolások az UTF-8, UTF-16.

Vágó: A vonalkód címkenyomtatók opcionális kiegészítője, mely a nyomtatás alkalmával levágja a kinyomtatott címkét. A vágás konfigurálható, hogy a nyomtatási utasítás végén vágjon egyszer, vagy a nyomtatás során az összes címkét darabolja.

WWAN: A WWAN (Wireless Wide Area Network), nagy kiterjedésű vezeték nélküli hálózatot takar. A WWAN hálózat használatához valamely mobil szolgáltató által kibocsátott SIM kártyával kell rendelkezni, melyet mobil adatgyűjtő eszközve helyezve a mobil hálózat által lefedett területről 2G, 3G, 4G, vagy akár 5G kommunikációt alkalmazva bárhonnan adatot továbbíthatunk vagy fogadhatunk.

X-PRESS: A Datalogic által szabadalmaztatott megoldás a fixen telepíthető ipari vonalkód olvasók PC nélküli pozícionálásának és kalibrálásának megoldására. A Datalogic ipari vonalkód olvasókon elhelyezett X-Press nyomógomb különböző ideig történő nyomva tartása különböző funkciókat hív elő, így egyszerűen kalibrálható az eszköz anélkül, hogy számítógépet csatlakoztatnánk hozzá.

Zebra Designer: A Zebra saját címketervező programja, mely kizárólag Zebra nyomtatókhoz használható. Elérhető ingyenes változat, mely alapvetően fixen beállított statikus adatokat tartalmazó címkenyomtatásra alkalmas, de vásárolható Pro verzióban adatbázisból (Excel, CSV, TXT, Access...) történő nyomtatási képességgel.

ZPL-II és EPL emuláció: A Zebra saját programozási nyelve a ZPL (Zebra Programming Language) és EPL (Eltron Programming Language). A legtöbb nem Zebra gyártmányú címkenyomtató támogatja a ZPL és/vagy EPL programozási nyelveket un. ZPL-II és EPL emuláció segítségével. A ZPL vagy EPL emulációval közel egyenértékűvé teszi más gyártók nyomtatóját a Zebra nyomtatókkal.

Professzionális vonalkód- vagy RFID megoldásra van szüksége?

Rendkívüli tájékoztató a Covid-19 koronavírus kapcsán

Tisztelt Partnerünk!

A kialakult helyzetre való tekintettel cégünk az alábbi megelőző intézkedéseket hajtotta végre:

  • Munkatársaink részletes tájékoztatásban részesültek, higiéniai intézkedéseket tettünk, így február vége óta kötelező a kézfertőtlenítők és egyéb fertőtlenítő szerek rendszeres használata.
  • Irodai dolgozóink március 16. óta otthonról látják el feladatukat home-office jelleggel. Továbbra is a megszokott időben dolgoznak, ugyan úgy elérhetőek céges e-mail címükön és telefonszámukon.
  • Technikus kollégáinkat megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítőkkel láttuk el, melyeket folyamatosan használnak.
  • A raktározási folyamatokban is igyekeztünk megfelelő óvintézkedéseket hozni, a szállítmányozókkal történő érintkezési pontokat minimálisra csökkentettük.
  • Külföldi utazásainkat, és külföldről érkező vendégeinkkel való találkozóinkat lemondtuk.

Amit mi tanácsolunk:

Tanácsoljuk ügyfeleink számára, hogy a rendszeres kézfertőtlenítés mellett gondoskodjanak a kezükkel egész nap érintkező eszközeik megfelelő fertőtlenítéséről is, melyről részletesen az alábbi linken tájékozódhatnak:

Eszköztisztítási útmutató

Elérhetőség és teljesítési rend:

A rendelésátvétel és szerviz továbbra is a megszokott időben működik irodánkban (Budapest 1141 Szugló u. 81.). Jelen információnk szerint minden beszállító cégünknél a termelés zavartalan, késésre egyelőre nem kell számítanunk.

Amennyiben olyan probléma következik be, mely az Önök üzletmenetét veszélyeztetheti, állunk rendelkezésükre! Ezekben az esetekben szerviztechnikus kollégáink az említett óvintézkedések mellett igyekeznek a lehető leggyorsabban reagálni az adott bejelentésre.

Köszönjük együttműködésüket ebben a rendkívüli helyzetben!

Üdvözlettel:
A QLM TechLog ID csapata

Bezár