Vonalkód technológia tudástár

Az enterprise adatgyűjtők piacán alapvetően Microsoft Embedded Windows (Windows CE, Windows Embedded Handheld) vagy Android operációs rendszer érhető el. A Microsoft 2020-tól megszűnteti a beépülő Windows operációs rendszerek fejlesztését és támogatását, így a hardver gyártók az új eszközeiket főként Android operációs rendszerrel kínálják, tehát ha lehetőség van rá, akkor már Android-ot javaslunk. Amennyiben meglévő, Microsoft Windows rendszert igénylő szoftverrel rendelkezik, úgy olyan eszközt javaslunk, mely a későbbiekben hardver változtatás nélkül frissíthető Android-ra.

Az általunk forgalmazott és beüzemelt eszközöket minden esetben olyan konfigurációban adjuk át, melyeken a beállítások után a kijelzőn az engedélyezett szoftver ikonja láthtó és csak ennek futtatását kezdeményezheti a felhasználó.

Ez a felhasználási igényektől és a meglévő vagy bevezetendő szoftvertől függ. Minden esetben segítünk a legmegfelelőbb kialakítású eszköz kiválasztásában, de alepvetően az alábbiakat kell meghatároznunk:

 • - szükséges-e fizikai billentyűzet, vagy elegendő a kijelzőn megjelenő billentyűzet panel
 • - a szkennelés gyakoriságától függően szükséges-e pisztoly nyél kiegészítő
 • - előnyös-e az alkarra szerelhető adatgyűjtő, mely szabad kezet biztosít a felhasználó részére

A legelterjedtebb vonalkódok az egydimenziós vagyis az 1D vonalkódok, ezekkel futhatunk össze a kereskedelemben is legtöbbször. Az 1D vonalkódban található vonalak és vonalközök szélessége határozza meg az adattartalmat. A kétdimenziós vagyis 2D vonalkódnál az adatot a kódrészlet magassága és szélessége együttesen foglalja magába. Az egydimenziós (1D) vonalkódokat bármelyik vonalkódolvasó, míg a kétdimenziós (2D) kódokat csak a speciális 2D vonalkódolvasók képesek olvasni.

Mindegyik olvasó programozható, a gyártó által biztosított vonalkódokkal. Konfigurációs módban, a kódok segítségével, különböző funkciókat állíthatunk be az olvasón, bármilyen elő- illetve utókaraktereket adhatunk hozzá (preffix/suffix), így pl. az Enter-t is.

Az ipari olvasók tokozása jóval masszívabb, mint az általános felhasználásra szántaké. Fokozottan törés és ütésállók, jól tűrik még akár a több méterről történő leejtést is. Erős igénybevételű helyeken, raktárakban használják őket.

Olvasási távolságuk is jóval nagyobb, mint a nem ipari olvasóké -akár több méteres is lehet- így pl. egy raktárban lévő, magas polcon elhelyezett vonalkód leolvasása sem okozhat problémát a kezelőnek.

A "batch mode" egyes vezetéknélküli vonalkódolvasók azon funkciója, amely lehetővé teszi, hogy amikor az eszköz a bázisállomás hatókörén kívül kerül és megszűnik a vezeték nélküli hálózat lefedettsége, az eszköz a leolvasott kódokat a memóriájába gyűjti, így azok nem vesznek el, tárolódnak. Amikor a kezelő visszatér a vezeték nélküli hálózat hatókörébe az olvasott vonalkódokat az eszköz automatikus továbbítja bázisállomás felé.

A vonalkód nyomtatók esetében kis- közepes- vagy nagyteljesítményű változatok érhetőek el. A kisteljesítményű nyomtatók műanyag mechanikával rendelkeznek és napi 1-2 tekercs címke nyomtatására alkalmasak. A közepes teljesítményű nyomtatók már fém mechanikával rendelkeznek, néhány műanyag alkatrésszel és ezen eszközökbe nagyobb címke és festékszalag tekercs tehető, melyből 3-5 tekercs nyomtatható naponta. A nagy teljesítményű nyomtatók folyamatos üzemre alkalmasak, nagy rendelkezésre állást igénylő (főként gyártásban, logisztikában) feladatokra. A nyomtató kiválasztás elsődleges szempontja tehát a nyomtatandó címkék napi mennyisége és mérete, de befolyásolja a nyomtató választást a szükséges opciók is, úgy mint vágó, leválasztó, beslő visszzacsévélő, applikátor port és egyéb interfészek.

Direkt termál: A nyomtatást végző thermo fej közvetlenül érintkezik a címkével és azt a megadott pontokon melegítve jön létre a szöveg vagy ábra. A nyomtatás során használt papír hőérzékeny kémiai anyaggal van bevonva, így semmilyen további kellékanyag nem kell a folyamathoz. Előnye az olcsóság és az egyszerű kezelés. Hátránya, hogy a közvetlen hő hatására az idő múlásával (kb. 1 év) eltűnik, és nem jó választás a magasabb hőmérsékletű vagy a napfénynek kitett környezetben.

Termál transzfer: A nyomtatás során a címke és a nyomtatófej között festékszalag fut. Erről a szalagról kerül át hő hatására a szöveg vagy ábra a címkére. A szalag együtt tekercselődik a címkével, tehát ahány métert nyomtatunk, annyi fogy a festékszalagból is. Ezzel az eljárással különböző alapanyagokra történhet a nyomtatás, mert a papír címkétől a textil és műanyag címkén át a fémezett etikettekig minden médiához van megfelelő festékszalag is.

A vonalkód nyomtatók egyik legérzékenyebb kopó alkatrésze a nyomtató fej. A nyomtató fejen található melegítő pontok idővel kiégnek, ami természzetes kopásnak tekinthető.

Jelentősen növelhető a nyomtatófej élettartama ha fejet minden szalag vagy papírtekercs cseréjekor megtisztítja az estleges ragasztótól vagy egyéb szzennyeződéstől.

A tisztítás alkalmával minidg kövesse a felhasználói kézikönyvben leírt utasításokat, hogy milyen típusú tisztítószer használható az adott modellhez.

Ügyeljen arra, hogy ne használjon alacsony minőségű címkét és festékszalagot.

A kiterjesztett garancia az általunk forgalmazott eszközök vásárlásával egy időben, 3 vagy 5 éves időtartamra választható szolgáltatás. A kiterjesztett garancia biztosításként funkcionál, tehát a megrendelt időtartam alatt a normál használat mellett, a készülék specifikációjában meghatározott működési környezetben bekövetkezett meghibásodásokat a gyártói szervizben költség nélkül javítjuk. A díjmentes javítás kiterjed a felhasználónak felróható meghibásodások és a kopó alkatrészzek javítására is, úgy mint kijelző törés, burkolatrepedés, billentyűzet hiba vagy egyéb más, a leejtésből vagy gondatlanságból származó hibák, valamint nyomtatók esetében a termofej vagy gumihenger csere.

Az RFID alkalmazása főként azokon a helyeken előnyös, ahol:

 • - tömegesen kell egyszerre beolvasni az azonosítókat
 • - nem látható vagy nem hozzáférhető az azonosító címke helye
 • - a beolvasást automatikusan, emberi beavatkozás nélkül kell megvalósítani
 • - Az azonosító címke vagy TAG lehetőleg visszaforgatható, tehát zárt rendszerben újra meg újra felhasználható
 • - nagy adatmennyiség tárolása szükséges
 • - nagy távolságból kell leolvasni az információkat

Elégedett ügyfeleink

Bosch
Continental
DHL
Diego
Elux
Flex
Daniella
Digi
Femalk
Grundfos
Hungaropharma
galambostrans
GRoby
Hajdu
Hoya
Katek
Keter
Linamar
mahart container
Mile
Modine
NI
ODBE
PG
piramisepito
rail cargo
rona dohany
Ruag
Signify
Suzuki
Thyssen
Unilever
77elektronika
agisys
ardcolor
atlascopco
autoflexknott
bellis
biotechusa
borsodchem
busoxi
chemark
claas
continental
csabametal
dssmith
eissmann
essity
gartnerintertrans
greencoop
hungerit
kingstone
kv
leoni
libri
MARS
marzek-kner
masterprint
mettler-toledo
phoenix
raben
rondo
salamander
samsonite
sonepar
steelflex
taravis
tracon
yanfeng
termeszettudomanyi
Tigaz
vitesco
waikiki
webshippy
zrinyikiado

Együttműködő partnereink

S&K Solutions
Sato
CODE
Datalogic
Getac
Honeywell
Ivanti
Nordic-ID
SOTI
Teklynx
Urovo
Zebra
Professzionális vonalkód- vagy RFID megoldásra van szüksége?

Rendkívüli tájékoztató a Covid-19 koronavírus kapcsán

Tisztelt Partnerünk!

A kialakult helyzetre való tekintettel cégünk az alábbi megelőző intézkedéseket hajtotta végre:

 • Munkatársaink részletes tájékoztatásban részesültek, higiéniai intézkedéseket tettünk, így február vége óta kötelező a kézfertőtlenítők és egyéb fertőtlenítő szerek rendszeres használata.
 • Irodai dolgozóink március 16. óta otthonról látják el feladatukat home-office jelleggel. Továbbra is a megszokott időben dolgoznak, ugyan úgy elérhetőek céges e-mail címükön és telefonszámukon.
 • Technikus kollégáinkat megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítőkkel láttuk el, melyeket folyamatosan használnak.
 • A raktározási folyamatokban is igyekeztünk megfelelő óvintézkedéseket hozni, a szállítmányozókkal történő érintkezési pontokat minimálisra csökkentettük.
 • Külföldi utazásainkat, és külföldről érkező vendégeinkkel való találkozóinkat lemondtuk.

Amit mi tanácsolunk:

Tanácsoljuk ügyfeleink számára, hogy a rendszeres kézfertőtlenítés mellett gondoskodjanak a kezükkel egész nap érintkező eszközeik megfelelő fertőtlenítéséről is, melyről részletesen az alábbi linken tájékozódhatnak:

Eszköztisztítási útmutató

Elérhetőség és teljesítési rend:

A rendelésátvétel és szerviz továbbra is a megszokott időben működik irodánkban (Budapest 1141 Szugló u. 81.). Jelen információnk szerint minden beszállító cégünknél a termelés zavartalan, késésre egyelőre nem kell számítanunk.

Amennyiben olyan probléma következik be, mely az Önök üzletmenetét veszélyeztetheti, állunk rendelkezésükre! Ezekben az esetekben szerviztechnikus kollégáink az említett óvintézkedések mellett igyekeznek a lehető leggyorsabban reagálni az adott bejelentésre.

Köszönjük együttműködésüket ebben a rendkívüli helyzetben!

Üdvözlettel:
A QLM TechLog ID csapata

Bezár